Herbatki Tybetańskie

HERBATKI   TRADYCYJNE

Z TYBETU,  NEPALU  I  BHUTANU

 

Łagodne mieszanki himalajskich ziół – dla relaksu i dobrego samopoczucia.

 

Przygotowanie i zażywanie ajurwedyjskich ziół w Tybecie, Nepalu i Bhutanie posiada swoje specyficzne reguły. Właściwie dobrane mieszanki himalajskich ziół już od stuleci używane są w celu regeneracji oraz pobudzenia organizmu. Do ulubionych należą zwłaszcza rozgrzewające i aromatyczne zioła wspomagające dobre trawienie, które ma kluczowe znaczenie przy wchłanianiu ważnych dla zdrowia substancji zawartych w himalajskich ziołach .

 

Tradycyjne tybetańskie ziołolecznictwo korzysta z doświadczeń wywodzących się z początku III stulecia przed n.e. z miejscowych ludowych tradycji znanych pod nazwą bönizm. Bezpośrednia istota medycyny tybetańskiej wypływa z nauki opartej na ajurwedzie indyjskiej, która przedostała się do Tybetu w III wieku n.e. i używana była przez kilku lekarzy indyjskich odwiedzających Tybet. Największy wpływ Indii na Tybet odnotowano w okresie przyjęcia buddyzmu jako wyznania państwowego w okresie panowania króla Songcen Gampa w latach 618 – 652 n.e.. Po tym wydarzeniu buddyzm odegrał decydującą rolę w rozwoju medycyny ajurwedyjskiej w Tybecie.

 

Medycyna ajurwedyjska bazuje na koncepcji pięciu żywiołów (ziemia, woda, ogień, powietrze i przestrzeń), które w organizmie ludzkim wyróżniane są jako trzy typy ajurwedyjskie Vata, Pitta i Kapha, a w Tybecie nazywane są Lung, Tripa i Beken.

Lekarze tybetańscy rozwinęli bardzo obszerny i skuteczny system leczenia schorzeń z wykorzystaniem substancji ziołowych oraz zróżnicowanych metod leczniczych, które stopniowo przedostały się do Bhutanu oraz himalajskich regionów Nepalu, gdzie uzyskały własną formę miejscową. Wiadomości połączone ze sprawdzonym praktycznym zastosowaniem przetrwały stulecia i nadal są aktywnie i z powodzeniem używane w celu wzmocnienia organizmu oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia.