Otrzymuj bieżące wiadomości.

Podaj swój e-mail, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto

Kuracje odmładzające i rewitalizujące

Opis strony

Kuracje odmładzające i rewitalizujące

 

Lato to odpowiednia pora na odmładzanie i rewitalizację organizmu. Rasajana to ajurwedyjska terapia na odmładzanie ciała i umysłu, która stosowana jest po kuracji oczyszczająco-detoksykacyjnej w celu przypływu energii, witalności i siły życiowej odżas. Kuracja wspiera przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia w optymalnym odżywianiu i zdrowe funkcjonowanie wszystkich siedmiu tkanek ciała (dhatus). Ukierunkowana jest na odmłodzenie i długowieczność, poprawę pracy mózgu łącznie z funkcją wzrokową, odpornością psychiczną i wzmocnieniem odporności organizmu.

Rasajana ogólnie wzmacnia zdrowie fizyczne i psychiczne, spowalnia starzenie, korzystnie wpływa na skórę i cerę, pobudza pamięć, koncentrację oraz funkcje kognitywne, rozładowuje napięcie oraz stres i daje relaksację psychiczną. Najlepsze środki dla właściwego odżywiania i regeneracji sił to mleko, naturalny syrop trzcinowy, miód, masło klarowne (ghee), oleje, masaże, kąpiele, wypoczynek i sen. Ogólne odmłodzenie organizmu wspiera świadome zachowanie, pozytywne myślenie, emocje i przeżycia, pogodne wypowiadanie się, dzielenie się inspiracjami, wspaniałomyślność, hojność, szacunek do innych, poszanowanie siebie samego, radość z tego, co nas interesuje oraz umiejętność przebywania we własnej ciszy.

W czasie kuracji rasajana należy ograniczyć nadmierną aktywność fizyczną i psychiczną i unikać bodźców pobudzających, niepokoju psychicznego, intensywnej komunikacji oraz oglądania telewizji. Przeciwnie, wskazane jest przebywanie w spokojnym i cichym środowisku, w przyrodzie, uprawianie sportu, ćwiczenia lub praktykowanie jogi lub medytowanie. Rasajana jest szczególnie wskazana dla typów vata do pobudzenia siły ognia trawienia i metabolizmu, uzyskania zdrowej masy ciała oraz zdobycia odporności psychicznej przed nadejściem długiej jesieni i chłodnej zimy.

Agni lub inaczej biologiczny ogień układu trawiennego, którego centralne umieszczenie znajduje się w żołądku i kieruje wszelką przemianą materii w organizmie. Dlatego optymalny metabolizm zapewnia dobre trawienie, przyswajanie i przemianę pożywienia i zmysłowych doznań, odżywianie tkanek i komórek ciała, mocny układ odpornościowy, witalność, dobre zdrowie, postrzeganie wzrokowe, temperaturę ciała i kolor skóry. Daje radość, entuzjazm i zadowolenie, dodaje energii życiowej, odwagę i pewność siebie, przynosi stabilność i cierpliwość, wzbudza jasne myślenie, logiczne rozumowanie oraz utrzymuje inteligencję komórkową.

Jeżeli zasady psychosomatyczne vata, pitta i kapha znajdują się względem siebie w równowadze i zgodzie z indywidualną konstytucją to w organizmie działa harmonijny metabolizm. W przypadku odchylonej vaty dochodzi do nieregularnego metabolizmu, który powoduje problemy trawienia, wzdęcia, zatwardzenie, biegunkę lub zapalenie jelit. Następnie powoduje bóle stawów i kręgosłupa lędźwiowego, rwę kulszową, zanik dziąseł, suchość skóry i niestabilność emocjonalną jak pobudzenie, niepokój, niepewność i strach. Przy podwyższonej doszy pitta dochodzi do przyspieszonego metabolizmu, który powoduje upośledzone trawienie połączone z zakwaszeniem żołądka, nudności, biegunkę, zapalenie przewodu pokarmowego i wątroby wraz z uczuciem gniewu i wrogości. W konsekwencji podwyższenia kapha dochodzi do spowolnienia metabolizmu, który powoduje stagnację trawienia, nieżyt żoładka, alergie, choroby układu oddechowego, nadwagę, wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę razem z uczuciem zmęczenia, senność i osłabienie ciała.

Jednym z najbardziej sprawdzonych eliksirów w kuracji rasajana jest Chyawanprash i to z uwagi na swoją bogatą zawartość ziół ajurwedyjskich w działaniem adaptogennym jak na przykład: tinospora cordifolia, centella asiatica, withania somnifera, asparagus racemosus, emblica officinalis, terminalia chebula, terminalia bellirica, ocimum sanctum, curcuma longa, tribulus terrestris, piper longum, boerrhavia diffusa oraz glycyrrhiza glabra.