Sposób parzenia

Sposób parzenia

1 łyżeczkę od herbaty zalać wrzątkiem i parzyć 10 min. Dla wzmocnienia działania zaleca się wrzucić 1 łyżeczkę od herbaty ziół na 1 szklankę gotującej się wody i gotować przez 3 – 5 min na wolnym ogniu. Odstawić na 10 min i pić ciepłe przed jedzeniem. Profilaktycznie: płaską łyżeczkę na ½ l. wody. Dzienną porcję można zaparzyć w termosie.

Kilka ogólnych zaleceń

Zioła zalecane w celu regeneracyjnym, orzeżwiającym, pobudzającym oraz wspomagającym drogi oddechowe najlepiej używać rano  zaraz po przebudzeniu. Zioła przeczyszczające zażywać rano na czczo oraz wieczorem przed snem. Zioła na poprawienie pracy jelit oraz wydalania, poprawienia pracy dróg moczowych oraz organów rozrodczych najlepiej zażywać 1 godzinę przed jedzeniem. Zioła wspomagające pracę wątroby, śledziony, żołądka, układu trawienia oraz przyswajania można zażywać podczas posiłków. Zioła używane w celu zmniejszenia napięcia oraz bólu głowy, zioła wspomagające funkcję mózgu, układu serca oraz płuc można zażywać godzinę po jedzeniu. Zioła wspomagające relaks oraz dobry sen należy zażywać na godzinę przed snem.