Zielnik Ziół

Amomum subulatum

Nasiona używane przy problemach żołądkowych oraz trawiennych. Zioło działa przeciwzapalnie, przynosi ulgę także w kaszlu i przeziębieniu.

Roślina wchodzi w skład herbaty Tulsi i Shunthi.

 

Andrographis paniculata

Roślina ta stanowi podstawę tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej. Stosowana w regeneracji oraz dla ogólnego wzmocnienia organizmu. Obniża temperaturę ciała. Odwar z byliny używany do oczyszczania krwi. Stosowana także przy czerwonce, kolkach jelitowych, problemach trawiennych oraz schorzeniach wątroby.

Roślina wchodzi w skład herbaty Kalamegha.

 

Bergenia ligulata

Zioło o działaniu moczopędnym tradycyjnie używane przy problemach nerkowych i zapaleniu pęcherza moczowego. Na układ moczowy działa przeciwbólowo a jego stosowanie zalecane jest do oczyszczania całego układu moczowego. Rozpuszcza kamienie nerkowe.

Roślina wchodzi w skład herbaty Varuna.

 

Boerhaavia diffusa

Zioło używane do poprawienia czynności wątroby, wspomaga wydalanie substancji toksycznych z organizmu, wspomaga leczenie choroby alkoholowej, chroni przed infekcjami i posiada działanie przeciwzapalne. Wywołuje wydzielanie, pocenie, obniża temperaturę, łagodzi napięcia i uśmierza bóle głowy, zębów, stawów i mięśni. Przynosi ulgę w kaszlu i zapaleniach górnych dróg oddechowych.

Roślina wchodzi w skład herbaty Kalamegha.

 

Centella asiatica

Wąkrota azjatycka należy do tradycyjnych ziół leczniczych medycyny ajurwedyjskiej, używana jest do pobudzania pracy mózgu i poprawienia pamięci. Wspomaga regenerację komórek mózgowych, zwiększa czujność umysłową, poszerza zdolność postrzegania i jasność myślenia. Wzmacnia krążenie krwi, poprawia ukrwienie tkanek, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa ogólną odporność układu nerwowego, działa jako środek uspokajający w stresie, depresjach oraz wysiłku nerwowym. Pomyślnie bywa używany w schorzeniach reumatologicznych. Stosowanie wąkroty jest bardzo popularne w Indiach oraz Indonezji. Roślina ta od kilku tysiącleci lat znana jest w Chinach i już tradycyjnie uważana jest tu za „cudowny eliksir życia“. Legenda donosi o uzdrowicielu LiChing Yun, który dożył wieku 256 lat przede wszystkim dzięki piciu herbaty przygotowanej z tej rośliny leczniczej.

Roślina wchodzi w skład herbaty Brahmi.

 

Cinnamomum tamala

Roślina lecznicza poprawia działania trawienne, usuwa problem gromadzenia gazów, przynosi ulgę w kaszlu i przeziębieniu. Przynosi ulgę w uporczywej dolegliwości zgagi, uczuciu mdłości, odświeża oddech.

Roślina wchodzi w skład herbaty Tulsi, Brahmi a Shunthi.

 

 

Cinnamomum zyelandicum

Cynamon dodaje sił życiowych, zwiększa odporność psychiczną i pobudza w stanach wyczerpania psychicznego. Używany przy problemach neurologicznych i reumatologicznych. Przynosi ulgę w bólach zębów. Wspomaga trawienie, zalecany także w schorzeniach oskrzeli.

Roślina wchodzi w skład herbaty Brahmi.

 

Crateva nurvala

Zioło jest moczopędną rośliną leczniczą używaną w leczeniu infekcji, bolesnego oddawania moczu oraz w leczeniu narządów układu moczowego. Rozpuszcza piasek układu moczowego i kamienie nerkowe.

Roślina wchodzi w skład herbaty Varuna.

 

Curcuma longa

Kurkuma już od czasów starożytnej Asyrii znana jest jako roślina lecznicza. W indyjskiej ajurwedzie przedstawia symbol dobrobytu oraz oczyszczenie ciała. Używana jest w stanach podwyższonej temperatury ciała, infekcjach, schorzeniach skórnych oraz zapaleniu zatok nosowych. Ogranicza powstawanie miażdżycy, leczy rany i skaleczenia naskórka. Według tradycyjnej medycyny chińskiej regeneruje działanie wątroby, wydala z organizmu toksyczne substancje, zatrzymuje krwotoki, działa antyseptycznie, przynosi ulgę w dolegliwościach menstruacyjnych. Działa przeciwalergicznie, przynosi ulgę w dolegliwościach astmy, kataru siennego i hemoroidów. Wiele badań dowodzi o leczniczym działaniu kurkumy także w przypadku schorzeń onkologicznych. Ogólnie kurkuma uważana jest za doskonały środek do pielęgnacji cery. W przypadku regularnego zażywania cerze dodaje blasku i piękna. Oczyszcza krew i działa przeciw łojotokowo.

Roślina wchodzi w skład herbaty Nimba.



Cymbopogon citratus

Pachnąca trawa cytrynowa często bywa dodatkiem mieszanek herbat ajurwedyjskich. Wspomaga krążenie krwi, obniża temperaturę ciała, powoduje pocenie, uspokaja i rozluźnia fizyczne i psychiczne napięcia. Wzmacnia ogólną odporność układu nerwowego, wspomaga procesy trawienia.

Roślina wchodzi w skład herbaty Brahmi, Mahaphala, Sarpagandha, Shunthi, Guduchi a Nimba.

 

Cyperus rotundus

Cibora, jak większość ajurwedyjskich ziół leczniczych ma szerokie zastosowanie.
Reguluje czynność żołądka i wspomaga właściwe trawienie oraz procesy metaboliczne.  Regeneruje florę bakteryjną jelit, przeciwdziała biegunce i czerwonce, stosuje się w katarach i kolkach jelitowych. Pomaga w schorzeniach dermatologicznych, oczyszcza krew i zmniejsza powstawanie wyprysków łojotokowych. Stosowanie zalecane w kuracjach wzmacniających przy schorzeniach onkologicznych. Stymuluje czynność organów płciowych. Przynosi ulgę w skurczach oraz bólach menstruacyjnych.

Roślina wchodzi w skład herbaty Shunthi a Kalamegha.

 

Eclipta alba Hassk

Stosowana w niewydolności woreczka żółciowego, marskości wątroby, przeciwko żółtaczce i w schorzeniach skórnych. Zatrzymuje krwawienia, leczy rany i przeciw działa infekcjom. Przynosi ulgę w bólach głowy, uszu o oczu.

Roślina wchodzi w skład herbaty Kalamegha.

 

Elettaria cardamomum

Kardamon znany jest już od czasów królów Babilonu. W starożytnym Egipcie był z upodobaniem stosowany do żucia w celu wybielania zębów i odświeżania oddechu.  Starożytne indyjskie teksty podają, że kardanom stanowi nieodłączny składnik medycy ajurwedyjskiej kardanom w starożytnej Grecji i Rzymie stosowany był przede wszystkim  jako substancja wonna. Kardanom zwiększa wydolność organizmu, pobudza czynność mózgu i poprawia pamięć. Wspomaga dobre trawienie, zwiększa wchłanianie substancji odżywczych i wspomaga czynności jelitowe. Ogranicza wzdęcia i przynosi ulgę w mdłościach. Tradycyjnie bywa używany jako przyprawa i dodatek do dań.

Roślina wchodzi w skład herbaty Guduchi.

 

Embelia ribes

W Indiach zioło tradycyjnie używane jest w celu zmniejszenia apetytu na jedzenie i obniżania nadwagi. Pomaga w odprowadzaniu z tkanek nagromadzonego tłuszczu, reguluje proces trawienia. Działa w problemach żołądkowych, obstrukcjach, zapaleniu płuc, bólach gardła oraz przynosi ulgę w bólach głowy.

Roślina wchodzi w skład herbaty Shunthi, Vidanga a Kalamegha.

 

Emblica officinalis

Amalaki jest w Indiach uważane za drzewo święte i to przede wszystkim z powodu bardzo odżywczych tzw. „niebiańskich owoców”, które są największym naturalnym źródłem witaminy C, (3.000 mg w jednym owocu). Owoc ten zawiera trzydzieści razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Owoc Amalaki w medycynie ajurwedyjskiej polecany jest do odżywiania tkanek oraz ogólnego wzmocnienia organizmu. W połączeniu z  Bibhitaki oraz Ha-ritaki tworzy znaną kombinację ajurwedyjską Triphala, która wzmacnia zdrowie, odporność fizyczną i psychiczną, ogólną odporność organizmu oraz układ odpornościowy organizmu. Stara legenda mówi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan odbudował swoje podłamane zdrowie dzięki konsumowaniu tego owocu i dożył sędziwego wieku. Amalaki pobudza tworzenie czerwonych krwinek, reguluje poziom cukru we krwi, działa przeciw zapalnie, leczy upławy spowodowane zapaleniem przydatków u kobiet, przynosi ulgę w dolegliwościach żołądkowych i trawiennych. Poprawia wzrok, łagodzi kaszel, obniża temperaturę ciała, uspokaja nerwy i zabrania tworzenie łupieżu.

Roślina wchodzi w skład herbaty Shunthi a Nimba.

 

Glycyrrhiza glarba

Lukrecja to tradycyjne domowe lekarstwo używane do regeneracji oraz ogólnego wzmocnienia organizmu. Aplikowana jest przy astmie, kaszlu, bólach gardła oraz ostrym i chronicznym zapaleniu oskrzeli. W Japonii używana jest jako skuteczny środek w zaburzeniach pracy systemu endokrynologicznego oraz zapaleniu wątroby. Pomaga w dolegliwościach zgagi, dolegliwościach żołądkowych oraz reumatycznych.

Roślina wchodzi w skład herbaty Tulsi, Brahmi, Arjuna, Shunthi, Guduchi, Nimba a Kalamegha.

 

Gymnema sylvestre

Należy do tradycyjnych ziół stosowanych w leczeniu cukrzycy. Rozkłada cukier, podnosi poziom insuliny w trzustce oraz ogólnie regeneruje, przywraca i stabilizuje jej czynność. Zmniejsza apetyt na słodycze, wzmacnia obieg krwi i zwiększa wydalanie moczu.

Roślina wchodzi w skład herbaty Mahaphala.

 

Inula racemosa hook

W medycynie ajurwedyjskiej zioło używane do regeneracji w schorzeniach kardiowaskularnych oraz z powodu zdolności rozkładania komórek tłuszczowych i obniżania poziomu cholesterolu we krwi używany także w przypadkach potrzeby kuracji odtłuszczającej organizmu. Aplikowane w schorzeniach takich jak anginy, oskrzela oraz dolegliwości dróg oddechowych. Używane także w leczeniu gruźlicy.

Roślina wchodzi w skład herbaty Arjuna a Vidanga.

 

Leucas cephalotes

Zioło lecznicze używane jako serum przy ugryzieniu przez węża. Stosowane w stanach upośledzenia wątroby, wspomaga leczenie żółtaczki, oczyszcza krew oraz obniża gorączkę.

Roślina wchodzi w skład herbaty Mahaphala a Kalamegha.

 

Nardostachys jatamansi

Zioło od długich stuleci w Indiach używane jako aromatyczny środek uspokajający oraz substancja przeciwko epilepsji, histerii oraz w celu ogólnego wzmocnienia układu nerwowego. Stosowane w przypadku wysokiego ciśnienia krwi oraz bezsenności.

Roślina wchodzi w skład herbaty Sarpagandha.

 

Ocimum sanctum

Bazylia jest w Indiach tradycyjną świętą rośliną, we Włoszech uważana jest za symbol miłości a we Francji jest znakiem rodu królewskiego. Według staro-indyjskich przekazów bazylii przypisywano najróżniejsze siły duchowe wspierające otwartość serca oraz jasność myśli. Od stuleci używana jest jako lekarstwo na kaszel, przeziębienia oraz bóle głowy. Obniża gorączkę, uspokaja nerwy, podwyższa ogólną odporność psychiczną oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Wspiera trawienie i poprawia czynność jelit. To ulubione lekarstwo domowe na wszelkie dolegliwości żołądkowe oraz jelitowe. Nie bez znaczenia pozostają zalecenia stosowania bazylii w leczeniu początkowego stadium choroby nowotworowej.

Roślina wchodzi w skład herbaty Tulsi, Brahmi, Mahaphala a Nimba.

 

Phyllantus niruri

W medycynie ajurwedyjskiej zioło Phyllantus stosowane jest już więcej niż 2000 lat i to przede wszystkim do regeneracji oraz wzmocnienia czynności wątroby. Podaje się przy żółtaczce, czerwonce, przy wrzodach na skórze oraz częstym miesiączkowaniu.

Roślina wchodzi w skład herbaty Kalamegha

 

Pterocarpus santalinus

Drzewo sandałowe znane jest ze swojego chłodzącego i uspakajającego działania na ciało i psychikę. Podtrzymuje równowagę psychiczną, dlatego używane jest jako substancja aromatyczna w medytacjach oraz relaksacji. Stosowane jest w przypadkach skaleczeń skórnych, zapaleniach i infekcjach. Polecane jest jako środek wspomagający w leczeniu hemoroidów.

Roślina wchodzi w skład herbaty Brahmi a Nimba.

 

Rubia cordifolia

Ajurwedyjskie zioło znane jako „oczyszczacz krwi”. Poprawia obieg krwi i ukrwienie skóry, pomaga w usuwaniu infekcji dermatologicznych, leczy egzemy, opryszczkę i przeciwdziała powstawaniu trądziku. Stosuje się w przypadku bolesnej i obfitej miesiączki. Poprawia czynność wątroby, śledziony, trzustki oraz nerek. Wspomaga leczenie schorzeń onkologicznych.

Roślina wchodzi w skład herbaty Nimba.

 

Swertia chirata

Według ajurwedy indyjskiej zioło polecane jest w leczeniu cukrzycy. Obniża poziom cukru w krwi a także wydzielanie soków żołądkowych. Pomaga w dolegliwościach wrzodów żołądkowych, poprawia łaknienia oraz reguluje trawienie.

Roślina wchodzi w skład herbaty Mahaphala.

 

Syzygium aromaticum

W starożytnych Chinach goździki używano w celu odświeżenia oddechu. W Indiach tradycyjnie używany jest w przeziębieniach, kaszlu, bólach gardła, mdłościach, obstrukcji oraz problemach żołądkowych i trawiennych. Goździk znany ze swojego działania dezynfekującego oraz uśmierzającego bóle dziąseł i zębów.

Roślina wchodzi w skład herbaty Tulsi a Shunthi.

 

Syzygium cumini

Zioło w tradycyjnej medycynie alternatywnej używane w celu obniżenia poziomu cukru w diecie diabetyków oraz w przypadku anemii.

Roślina wchodzi w skład herbaty Mahaphala.

 

Terminalia arjuna

Bardzo cenione zioło ajurwedyjskie pomocne w regeneracji mięśnia sercowego. Stosowane w niedowładach serca, zapaleniu osierdzia oraz anginie pectoris. Wzmacnia czynność serca, usuwa zmęczenie i wspomaga ogólne orzeźwienie organizmu.

Roślina wchodzi w skład herbaty Arjuna a Vidanga.

 

Terminalia bellerica

Bibhitaki razem z Haritaki i Amalaki tworzy znaną ajurwedyjską kombinację Triphala wzmacniającą zdrowie, psychiczną i fizyczną odporność oraz układ immunologiczny organizmu. Stosowane przy zaburzeniach czynności układu trawiennego, schorzeniach dermatologicznych oraz w leczeniu schorzeń wątroby.

Roślina wchodzi w skład herbaty Shunthi, Nimba a Kalamegha.

 

Terminalia chebula

Roślina Haritaki według mitologii indyjskiej bóg Indra pijąc nektar w niebie, uronił nieuważnie jego kroplę. Odrobina boskiego napoju upadła na ziemię i z niej wykiełkowała roślina. Haritaki wraz z Bibhitaki i Amalaki tworzy znaną ajurwedyjską kombinację Triphala, która ogólnie wspiera zdrowie, odporność psychiczną i fizyczną oraz układ immunologiczny organizmu. Zalecana w astmie, bólach gardła, dolegliwościach żołądkowych, mdłościach, osłabieniu, niedomaganiu serca oraz zaburzeniach widzenia.

Roślina wchodzi w skład herbaty Shunthi a Nimba.

 

Tinospora cordifolia

Wzmacnia układ odpornościowy organizmu, zapobiega infekcjom oraz regeneruje czynność wątroby. Podawane w zaburzeniach trawienia, braku apetytu, zapaleniu otrzewnej, żółtaczce, czerwonce, zatruciu krwi, schorzeniach skórnych i reumatyzmie. Polecane w chemioterapii stosowanej w leczeniu schorzeń onkologicznych.

Roślina wchodzi w skład herbaty Arjuna, Mahaphala, Shunthi, Guduchi, Nimba a Kalamegha.

 

Tribulus terrestris

Ajurwedyjskie moczopędne zioło aplikowana w zaburzeniach i zapaleniu organów wydalania oraz układu płciowego. Używane w leczeniu impotencji, rozpuszcza kamienie moczowe regeneruje czynność nerek.

Roślina wchodzi w skład herbaty Varuna.

 

Withania somnifera

Ashvagandha w systemie medycyny ajurwedyjskiej uważana jest za bardzo ważne zioło.  Jego stosowanie znane jest już od kilku tysięcy lat. Znane jest jego uspokajające działanie w stanach napięcia nerwowego, stresu i depresji. Łagodzi stany mentalnej labilności, usuwa stany wewnętrznego niepokoju. Wspomaga pamięć, wzmacnia koncentrację, umiejętność uczenia się oraz ogólną czujność mentalną. Wzmacnia ogólną odporność organizmu, obniża temperaturę, leczy zapalenia, usuwa infekcje.

Roślina wchodzi w skład herbaty Brahmi.

 

Zingiber officinale

Imbir jest ulubionym typowo ajurwedyjskim lekarstwem a także przyprawą. Wzmianki o imbirze istniały już dwa tysiące lat temu w tradycyjnej medycynie chińskiej. Imbir jako przyprawę oraz środek ułatwiający trawienie znali już starożytni Rzymianie. Imbir zalecany jest w następujących dolegliwościach – kaszel, przeziębienie, mdłości, zatwardzenie, wzdęcia, trudności trawienne i żołądkowe. Pomaga w utrzymaniu właściwej i zdrowej flory bakteryjnej w jelitach, niszczy chorobotwórcze bakterie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Rozluźnia zesztywniałe mięśnie, łagodzi skurcze oraz bóle stawów.

Roślina wchodzi w skład herbaty Tulsi, Brahmi a Shunthi.